زیارتگاه "پیرمحمد سرابکام" یادگاری از فتوحات اولیه اسلام در دشت کامیاران
مدفن "هفت سواره پیرمحمد" با درختان ستبر و سایه گستر علاوه بر اینکه محل زیارتی می باشد، تبدیل به محلی گردشگری شده است.
با ظهور دین مبین اسلام و گسترش سلطه اعراب مسلمان بر سرزمین های خاورمیانه، تحولات گسترده ای را در منطقه آسیای غربی موجب شد؛ یکی از این سرزمین ها ایران بود که به علت ظلم و جور امپراتوری ساسانیان و افول قدرت این حکومت، نیروهای تازه نفس اسلام توانستند در طی جنگ هایی حکومت ساسانیان را سرنگون ساخته و قسمت اعظم سرزمین ایران را تحت لوای اسلام در آورند.
در غرب سرزمین ایران که کُردها در آن ساکن بوده علی رغم مقاومت اولیه مردمان کُرد در برابر فتوحات سپاه اسلام، در مناطقی نهایتاً سازش را پذیرفته در حوزه سلطه مسلمانان عرب قرار گرفتند و یا در نقاطی قرن ها طول کشید تا مردمان این دیار با اسلام آشنا شده، راه رستگاری خود را در این آیین بیابند و اسلام آورند.
"دشت کامیاران" به علت قرار گرفتن در مسیر شرق به غرب و جنوب غربی به شمال غربی سرزمین ایران همواره از ناحیه های پرتردد بوده و اگر برگ های تاریخ این منطقه را ورق بزنیم متوجه خواهیم شد که چه جنگ هایی اعم از مذهبی، سیاسی و بازرگانی در طول مسیرهای این دشت روی داده است که شرح همه آنها در این یادداشت نمی گنجد.
از جمله جنگ های میان فاتحین سپاه اسلام و ساکنان بومی که در دشت کامیاران روی داده است، نبردی خونینی در دامنه کوه "کرگان" در نزدیکی روستای فعلی "سرابکام" بوده است؛ در دامنه کوه کرگان مرقد هفت نفر از اعراب مسلمان که ظاهرا با ساکنین محلی به نبرد برخاسته اند در زیارتگاهی ساده و سنگ چین شده دیده می شود.
حاکم مقتدر این نقطه از سرزمین ایران بر طبق روایات تاریخی احتمالاً از طایفه "گوران" بوده که در اواخر حکومت ساسانی در این منطقه حکمرانی می کرده اند و معمولاً در تحقیق ها و کتاب های تاریخی به نام "کرگان شاه" آمده است، توانسته بر سپاهیان اسلام ظفر یابد و چندین نفر از آنان را شهید نماید که در همین محل مدفون شده اند.
این محل که حالا در میان باغ ها و درختان جنگلی منطقه به صورت محلی خوش آب و هوا در آمده است به نام "هفت سواره پیرمحمد" شناخته می شود و مدفن شهدای سپاه اسلام، زیارتگاه عاشقان و محبین صحابه و تابعین رسول اکرم(ص) است.
مدفن هفت سواره پیرمحمد با درختان ستبر و سایه گستر علاوه بر اینکه محل زیارتی می باشد، به علت قرار گرفتن در دامنه کوه پرابهت کرگان و نزدیکی با رود خروشان "کام" و سراب های خنک و پرنیلوفر، تبدیل به محلی گردشگری شده و سالانه هزاران نفر برای زیارت، سیاحت، کوهنوردی و استفاده از باغ های میوه و مزرعه های سیفی جات و سبزی به این محل سفر می کنند.
برای رسیدن به روستای سرابکام و رفتن به مکان زیارتی گردشگری پیر محمد، باید از جاده کامیاران به روانسر به روستای "الک" رفت و پس از گذر از میانه روستا از طریق روستای "طیانه" وارد سرابکام شد.